Povești și poezii

Cum facem un terariu decorativ – Saptamana Verde

Cum facem un terariu decorativ – Saptamana Verde
Rate this post

Ce este un terariu?

Multi cunosc cuvantul terariu, si poate intuiesc semnificatia lui, cu atat mai mult cu cat are directa legatura cu cuvantul Terra, denumirea planetei Pamant.

Conform definitiei din dictionarul explicativ al limbii romane (DEX):

TERÁRIU s. n. 

1. spațiu amenajat pentru creșterea și observarea diferitelor animale mici terestre (șerpi, șopârlebroaște țestoase etc.).

2. teren stâncos amenajat special pentru cultivarea unor anumite plante. (< fr., lat. terrarium, germ. Terrarium)

Totusi, in limba engleza termenul de “terrarium”, pe langa definitia de incinta amenajata pentru cresterea si observarea animalelor mici (serpi, soparle, broaste testoase, furnici, melci, cobai), terarium mai inseamna si “un recipient din sticla, inchis sau nu ermetic, in care se cresc plante in vederea observarii acestora”.

Cum arata un terariu?

Printre cele mai spectaculoase terarii sunt cele care sunt inchise ermetic, formand un ecosistem independent care se autosustine prin generarea de oxigen si reutilizarea umiditatiii pe care plantele o “transpira”, apoi aceasta se precipita pe peretii recipientului de sticla si apoi se prelinge pe acestia si revine in sol unde aceasta este reutilizata de plantele din terariu.

Iata cateva idei de terarii ce pot fi realizate cu usurinta acasa chiar si de copii:

Reguli de respectat pentru a construi un terariu!

Asa cum am spus, un terariu este un ecosistem care pentru a putea supravietui intr-un echilibru trebuie gasita o combinatie perfecta intre tipul si cantitatea de pamant folosita, speciile de plante care sunt utilizate, dimensiunea si tipul recipientului in care se realizeaza terariul.

Un terariu adevarat trebuie sa fie inchis, si in el sa nu patrunda aerul, fiindca astfel echilibrul de umiditate si caldura ar fi stricat. Chiar si asa este totusi recomandat ca la anumite intervale, terariul sa fie deschis pentru o perioada scurta de timp, astfel incat sa patrunda in interior dioxid de carbon “proaspat”, dar trebuie ca si o parte din sporii de mucegai care se formeaza sa poata iesi afara.

Alegerea recipientului:

De multe ori un recipient frumos care ne place, ne face sa ne dorim sa il folosim pentru terariu, insa e posibil ca acesta sa nu fie neapart potrivit, daca el nu poate fi inchis sau daca nu alegem plantele perfecte pentru el.

Stratul de drenaj – Fiindca apa dintr-un terariu nu se scurge precum cea dintr-un ghiveci, trebuie evitata stagnarea apei in startul de pamant, este nevoie ca primul strat care este pus intr-un terariu sa fie un start de drenaj, unde apa se poate scurge daca este in exces.

Ca strat de drenaj pot fi utlizate diferite materiale: pietris, nisip, argila pentru drenaj hidro, marmura maruntita, etc. Uneori, in special pentru terariile profesionale, se mai folosesc plase speciale pentru drenaj, recipient speciale cu “fund fals” unde se poate scurge apa, sau alte sisteme de drenaj specializate.

Pentru rezultate mai bune, se pot folosi mai multe straturi suprapuse de drenaj… ex: pietris, nisip, petris, se poate organiza terariul cu o usoara panta pentru a ajuta scurgerea apei inspre startul de drenaj, si se inspecteaza periodic suprafata pentru a observa daca startul de drenaj s-a infundat sau nu mai functioneaza corect.

Substratul de crestere pentru plante – este zona din terariu unde punem pamant, unde vom planta efectiv lastarii pe care dorim sa ii folosim. Este recomandata utilizarea unui pamant destinat special tipului de plante pe care la avem. Ori pamant pentru plante tropicale daca vom avea plante de acest tip, fie pamant pentru plante desertice daca folosim cactusi sau plante suculente.

Plantele – cele mai importante elemente ale terariului sunt bineinteles plantele. Este nevoie ca acestea sa fie alese astfel incat sa se potriveasca cu recipientul folosit, sa fie plante rezistente in medii inchise, sa fie plante care nu cresc prea mult sau prea repede si care se pot adapta usor in medii nefavorabile, plante rezistente la daunatori.

Pentru terariile inchise, cele mai potrivite sunt plantele tropicale; insa aceste terarii sunt mai greu de realizat pentru ncepatori fiindca este greu de gasit echilibrul perfect.

Plantele suculente si cactusii sunt mai potrivite pentru terariile deschise sau semi-deschise.

Stratul de protectie – Acest strat se pune la suprafata pamantului dupa ce plantele au fost puse, si are rolul pastra umiditatea in sol si a evita uscarea acestuia la suprafata. Acest strat poate fi: bucatele de lemn (mulch), muschi, pietricele, ace de brad, etc.

Decorul – multe terarii decorative au in ele si elemente aditionale fara un rol in echilibrul terariului, insa care ajuta la aspectul estetic al terariului. Decorul poate include elemente organice precum pietre, crengute, licheni stabilizati, elemente de decor din argila (scari, mici decoratiuni, mini-vulcani, etc.); dar si elemente de decor sintetice precum figurine din plastic.

Ce plante pot fi crescute intr-un terariu?

Cele mai populare plante pentru realizarea terariilor sunt:

  • Ferigi
  • Plante pitice
  • Plante suculente
  • Cactusi mici
  • Plante carnivore
  • Plante aeriene

Curiozitati despre terarii

Cine a facut primul terariu din lume?

Primul terariu din lumea a fost facut in anul 1842 de botanistul britanic Nathaniel Bagshaw Ward. El era pasionat de observarea insectelor, pe care le tinea in borcane inchise, insa intr-o zi cand a uitat sa inchida unul dintre borcane, un spor de feriga a patruns intr-unul dintre borcane si dupa ceva vreme a crescut acolo o feriga chiar daca borcanul fusese ulterior inchis. Acesta este primul terariu documentat.

Pentru a demonstra ca plantele pot supravietui si chiar pot creste in medii inchise neaerisite, Ward a trimis in terarii plante din Australia in Anglia, dar a trimis si plante de la Londra in Australia, in calatorii care durau luni intregi pe mare intre cele 2 continente. Metoda lui Ward a fost folosita timp de multi ani pentru a trimite plante intre diferitele colonii ale Imperiului Britanic.

Care este cel mai vechi terariu din lume?

Prin cel mai vechi terariu din lume, ne referim la terariul care a rezistat cei mai multi ani, astfel terariul cel mai “varstnic” este considerat teraraiul lui David Latimer care in anul 1960 a decis sa planteze un terariu intr-o sticla inchisa ermetic. Sticla lui Latimer era destul de voluminoasa cu o capacitate de aproximativ 37 litri, oarecum similara unei damigene.

In cel mai vechi terariu din lume plantele au supravietuit cu succes desi ultima data au fost udate in anul 1972. Cand a facut terariul, Latimer a pus mai intai un strat de compost (aproximativ 120g) pe care l-a udat, apoi cu ajutorul unei sarme a plantat niste seminte de “tradescatia”, o planta de apartament cu frunze colorate.

Sticla cu cel mai vechi terariu a fost mutata de-a lungul timpului in diferite locuri pe masura ce proprietarii s-au mutat, insa in ultimii aproximativ 30 de ani a ramas in aceeasi casa, in acelasi loc, la aproximativ 2 metri de o fereastra, unde beneficiaza de lumina soarelui. Singura intretinere pe care proprietarii o fac la terariu, este ca din cand in cand sa roteasca sticla, astfel incat plantele sa beneficieze de lumina soarelui pe toate partile, astfel incat plantele sa se dezvolte cat mai uniform.

Related Posts