Povești și poezii

Speranta

Speranta
Rate this post

Frumos a fost, Enrico, avantul cu care te-ai aruncat în brațele mamei tale, cand te-ai întors de la școala, dupa lecția de religie.
Profesorul ți-a destainuit lucruri mari și mangaietoare.
Da, Dumnezeu, ne-a aruncat pe unul în brațele celuilalt, nu ne va desparți pe veci; cand vom muri nu ne vom zice înfioratoarele și deznadajduitoarele cuvinte: mama, tata, Enrico, n-o sa ne mai vedem niciodata! Nu, caci ne vom revedea într-o a doua viața, în care cel ce a suferit mult în aceasta va fi rasplatit și va regasi pe iubiții sai într-o lume fara pacate, fara lacrimi și fara moarte. Dar trebuie sa ne silim sa fim toți vrednici de acea viața.
Asculta-ma copile! Fiecare fapta buna, fiecare avant de dragoste catre acei ce te iubesc, fiecare îndatorire catre ca-marazii tai, orice gand bun: este o pornire catre acea lume.
Spre lumea aceea te îndreapta, asemenea, orice durere, caci fiecare durere este ispașirea unei vine, fiecare lacrima șterge o greșeala. Hotaraște-te, fatul meu, sa fii în fiecare zi mai supus, mai bun, mai iubitor decat în ajun. Spune-ți în fiecare dimineața, azi eu voiesc sa ma port așa încat cugetul meu sa fie împacat și tatal meu mulțumit; voiesc sa-mi caș-tig iubirea tuturor camarazilor mei, a profesorului, a fratelui meu și a altora. Și cerei lui Dumnezeu, sa-ți dea putere, sa-ți îndeplinești hotararea. Zi așa: ajuta-ma tu, Doamne, ca în Secare seara, cand mama ma saruta și-mi ureaza „Noapte buna”, sa-i pot zice: „mama, tu saruți azi pe un copil mult mai bun și mai vrednic de sarutarea ta, decat pe cel ce l-ai sarutat ieri!”
Vezi, copilul meu, sa ai totdeauna întiparit în mintea ta pe celalalt Enrico, fericit, care vei putea sa fii tu în a doua viața, purtandu-te bine în aceasta și roaga-te lui Dumnezeu sa-ți îndeplineasca dorințele.
Tu nu poți sa-ți închipui mangaierea unei mame cand vede pe fiul sau închinandu-se; ea simte atunci, ca și ea se face mai buna.
Cand tu te închini, eu cred cu mai multa tarie în bunata-tea nemarginita a lui Dumnezeu: te iubesc mai mult, mun-cesc cu mai multa putere, sufar cu mai multa rabdare, iert din tot sufletul și ma gandesc la moarte cu cugetul senin.
O, Dumnezeu, atat de mare și atat de bun! Sa mai aud dupa moarte vocea mamei mele, sa regasesc pe copilașii mei, sa revad pe Enrico al meu, sa-l revad binecuvantat și nemuritor, sa-l strang în brațe pentru totdeauna!
Roaga-te lui Dumnezeu, copile! Sa ne rugam cu toții, sa ne iubim ca sa putem pastra în fundul inimii aceasta cereasca speranța. Mama ta.

Related Posts