Povești și poezii

Legenda lui Mos Craciun

Legenda lui Mos Craciun
5/5 - (1 vote)

Legenda spune ca Mos Craciun este un barbat foarte batran care traieste impreuna cu sotia sa la Polul Nord. Este atat de batran incat nimeni nu isi aminteste sa-l fi vazut in perioada in care era tanar si nici nu cred ca foarte multa lume isi pune problema asta.

Totusi pentru cei care s-au intrebat despre varsta lui, se pare ca Mos Craciun a aparut inca din secolul I, iar acest moment al venirii mosului, se sarbatoreste diferit in functie de zona si tara.
Prima data, Mos Craciun a aparut desenat intr-o costumatie rosie, in 1860 in cotidianul Harper’s Illustrated Weekly. A fost o idee a caricaturistului si graficianului Thomas Nast, iar imaginea era una alb negru, prezentandu-l pe Mos Craciun fumand dintr-o pipa in timp ce tine in mana o papusa si un calut de lemn.

De-a lungul anilor, infatisarea lui Mos Craciun s-a tot schimbat, dar imaginea definitiva a noului Mos a devenit cunoscuta odata cu reclama creata de Haddon Sundblum pentru compania Coca-Cola in anul 1931.

Astfel Mosul este reprezentat ca fiind imbracat in costum de culoare rosie cu blanita alba pe margini, cizme negre si o caciula rosie, pufoasa, este grasut si are o barba lunga si alba.

Se spune ca tot timpul anului Mos Craciun construieste jucarii pentru cei cuminti, ajutat fiind de spiridusi. La Polul Nord el primeste scrisorile oamenilor din toata lumea, cu ceea ce-si doresc sa gaseasca sub bradul de Craciun. In Ajunul Craciunului, Mosul isi ia in carca sania cu daruri si pleaca sa le duca celor cuminti. Sania zboara trasa de cei opt reni si se opreste la casa fiecarui om.

Pentru a preintampina riscul de a fi “lost in translation”, se spune ca Mos Craciun vorbeste fluent mai mult de 2.700 de limbi, cu peste 7.000 de dialecte, inclusiv limbajul secret al spiridusilor.
Cand aduce darurile, Mos Craciun le aseaza de obicei langa bradul impodobit in ajun. Insa trebuie sa stiti ca pomul de Craciun si-a facut aparitia în pietele capitalelor europene numai în primele decenii ale secolului al XX-lea.

Din punct de vedere religios, Biserica romano-catolica a fost cea care s-a opus afirmarii lui Mos Craciun. În anii 50, ea a manifestat rezistenta fata de asimilarea unor mitologii populare considerate a fi pagane, tot asa cum se opune astazi sarbatorii pagane americane Halloween.
Afirmarea lui Mos Craciun si a Craciunului ca sarbatoarea a copiilor a fost facuta de Charles Dickens, care în 1843 a publicat celebrul “Cantec de Craciun”, de multe ori ilustrat de cinematografie si desenele animate.

Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, l-a rugat pe Mos Ajun sa-i gazduiasca. Deoarece era sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun.

Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa era o femeie buna, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, ii gazduieste in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus.

Afland cele intamplate, Craciun isi pedepseste sotia taindu-i mainile. Maica Domnului, printr-o minune, o vindeca, lipindu-i mainile la loc Craciunesei. Mos Craciun, vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul crestin”. Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci.

De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului (24 decembrie), Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu.

Related Posts