Povești și poezii

Culegatorul de Stele

Culegatorul de Stele
Rate this post

Undeva, în lumea oceanelor fara sfarşit, traia un batran culegator de stele. În fiecare seara, barca-i îl purta pe valuri, catre locul în care visele se naşteau. Licuricii îi ţineau companie, cantandu-i cantecele uitate de oameni, în vreme ce batranul pescuia steluţele aflate pe moarte.
-Şi ce vei face cu ele? Îl întreba un licurici curios.
-Le pastrez, raspunse el, umplandu-şi sacul.
-Dar la ce-ţi folosesc?
-Nu ştiu nici eu…, zise el pipaind o piatra roşiatica. Dar sunt atat de frumoase! Asta a fost nascuta în inima unui marinar ce visa sa se întoarca acasa… Din pacate, n-a mai apucat s-o faca…
Şi astfel, pescarul nostru calatorea pe mari, privind stelele aurii ce se ridicau din strafunduri de fiecare data cand o noua speranţa se aprindea pe celalalt taram. Într-un fel se simţea al nimanui, singurii prieteni pe care-i avea fiind licuricii ce-i luminau calea. Oceanul îi era parinte iar fraţi nu avea. Nu ştia decat ca avea datoria de a strange stele moarte şi de a le duce în salaşul sau, aflat într-o peştera.
Într-o zi însa, gasi o stea ce stralucea orbitor. Mirat, batranul o culese din ape, studiind-o curios, fiindca nu mai vazuse pana atunci un asemenea obiect fermecator. Picaturi de lumina i se strecurau printre degete, încalzindu-i inima.
-Ce frumos, murmura el parandu-i-se ca ţine în mana o inima.
Din acea seara, nu se mai simţi singur şi nici nefericit, caci descoperise iubirea. Şi-atunci îşi dadu seama ca de cand aparuse în acea lume fusese în cautarea acelei inimi pe care nu crezuse ca avea sa o mai gaseasca vreodata.
-Ţi-ai uitat menirea? Îl întrebara licuricii vazand ca batranul renuţase la a mai culege stele moarte.
-Nu mai e nevoie de asta, spuse el fericit, fiindca acum ştiu ce cautam cu adevarat…
Steaua magica îi vorbea, îi umplea sufletul altadata pustiu.
Şi astfel, timpul trecea… Steaua începuse sa-şi piarda stralucirea… Curand avea şi ea sa devina doar o piarta neînseufleţita la fel ca cele ce umpleau peştera culegatorului. Batranul vedea cu spaima cum lumina i se stingea, ştiind care-i era soarta. Degeaba o strangea la piept, nimic nu-i putea reda viaţa.
-Ce sa fac, se întreba el privind oceanul ce dormea.
Nu era decat un raspuns: uitandu-se catre cerul negru, îşi lua ramas bun.
-Doar nu ai de gand, spusera licuricii adunandu-se în jurul lui, sa renunţi la viaţa pentru o simpla stea… Oceanul este plin de astfel de pietre, cu siguranţa vei afla alta şi mai frumoasa!
-Nu ştiţi nimic, zise batranul închizand ochii ostenit. Ca sa gasesc steaua asta m-am nascut aici…
Licuricii îl privira uimiţi zburand în jurul lui.
-Pana acum nu am avut suflet…dar de îndata ce aceasta stea va straluci din nou, voi fi liber… Voi avea şi eu suflet atunci…
Suflet? se minunara licuricii deoarece ei nu mai auzisera de aşa ceva.
În timp ce barca plutea printre sclipiri izvorate din adanc, culegatorul de stele murea. Încet, steaua-i aluneca în oceanul fara fund, recapatandu-şi lumina. Un soare se aprinsese în ape, umplandu-le de sclipiri. Visul pescarului înviase inima de om.

Related Posts